Erken ifa kabul edilmek zorunda mı?
Kanaatimizce bu teklif, kanundan, sözleşmeden veya işin niteliğinden kaynaklanan bir engel bulunmadıkça, bir ifa teklifi sayılır. (A) maddesinde olduğu gibi, vadesinden önce, yani vadesinden önce ortaya çıkarsa, bu ifa teklifini kabul etmesi gerekir.
Alacaklı kısmi ödemeyi kabul etmek zorunda mı?
Alacaklı kısmi ödemeleri kabul etmekle yükümlü değildir, ancak kısmi ödemeler talep edebilir mi? Evet, kısmi ödemeler talep edebilir. Elbette borçlunun alacaklının talebine uyması zorunlu değildir. Borçlu yine de tüm borçlarını ödemek isteyebilir.
Alacaklı kısmen ifayı reddedebilir mi?
Madde metni: Borcun tamamı ödenmiş ve muaccel olmuşsa alacaklı, kısmi ödemeyi reddedebilir. Alacaklı kısmi ödemeyi kabul ederse borçlu, kabul ettiği borcun bir kısmının ödenmesinden vazgeçemez. Madde 68 – Borcun miktarı sabit ve borcun tamamı muaccel olmuşsa alacaklı, kısmi ödemeyi reddedebilir.
Borcu ifa etmiş olan borçlu alacaklıdan ne isteme hakkına sahiptir?
İfa, alacaklının, borçluyla arasında mevcut sözleşmesel ilişkiye dayanarak borçludan talep edebildiği ve borçlunun yerine getirmekle yükümlü olduğu bir edimdir.
Alacaklının temerrüde düşmesi ne demek?
Alacaklının temerrüdü “Kendisine ifa veya hediye usulüne uygun olarak teklif edilen alacaklı, haklı bir sebep olmaksızın bunu kabul etmez veya borçlunun borcunu ifa etmesi için yapması gereken hazırlık adımlarını atmazsa” temerrüde düşer.
Alacağın muaccel olması ne demek?
Acil; peşin ödenmiş; vadesi gelmiş; ödenmesi gereken hale gelmiş.
Kısmi ödeme reddedilir mi?
Kısmi ödeme yapıldığı tespit edilirse, alacaklı, Kanun’un 68. maddesine göre kısmi ödemeyi kabul etmeye zorlanamaz. Bu durumda olduğu gibi reddedilmediği için Borçlar Kanunu’nun 84. maddesi devreye girdi. Kısmi ödeme, alacaklı lehine mahsup edilmelidir.
Borçlar Kanunu 344. madde nedir?
Türk Borçlar Kanunu Madde 344: Yeni Borçlar Kanunu’nun 344. maddesine göre belirleme; “Taraflar arasında, uzatılan kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılındaki 12 aylık ortalamalara göre tüketici fiyat endeksinin değişim oranını geçmemek kaydıyla geçerlidir.”
Faiz ödemesi kısmi ifa sayılır mı?
Alacağın tutarının sabit ve tüm tutarın vadesi geldiği durumlarda, alacaklı kısmi ifayı reddetme seçeneğine sahiptir. Ancak, faiz ödemesi kısmi bir ifa değildir, bu nedenle alacaklı faizi ana alacaktan ayrı olarak ödemeyi reddedemez³.
Kısmi ifa alacak zamanaşımını keser mi?
Alacaklı, alacağının bir kısmı için (diğer kısmı için talebini saklı tutarak) dava açmış veya alacağının bir kısmı için icra takibi başlatmışsa, zamanaşımı sadece dava veya takip edilen kısım için kesilir.
Alacaklı borçlunun iflasını isteyebilir mi?
Borçlunun borcundan kurtulmak için kaçması, alacaklıların haklarına tecavüz eden hileli işlemlerde bulunması veya buna teşebbüs etmesi ya da icra takibi sırasında mal varlığını gizlemesi hâlinde alacaklı, borçlunun iflasını doğrudan doğruya isteyebilir.
Tbk 89 nedir?
Yukarıda da belirtildiği üzere kira bedeli, TBK’nın 89. maddesi gereğince tahsil ve ödenmesi gereken borçlardan biri olduğundan, kira bedelinin ev sahibine getirilerek bizzat ödenmesi veya masrafı kiracıya ait olmak üzere banka hesabına yatırılması veya ikametgahta ödemeli olarak PTT ile gönderilmesi gerekmektedir.
Alacaklının borç ifa edilmediği halde borçluyu borcundan kurtulmasına ne denir?
Borç affı sözleşmesi, alacaklının, alacağı almadan alacağından feragat ederek borçluyu borçtan kurtarma iradesini açıklaması ve borçlunun bunu kabul etmesiyle akdedilir. Borçlar hukukunda olduğu gibi Türk iş hukukunda da ibra kanunla düzenlenmemiştir.
Alacaklıyı temerrüde düşürmek için ihtar gerekir mi?
İyi niyetle bir hatırlatma beklenmediği durumlarda, borçlunun bir hatırlatmaya gerek kalmadan temerrüde düştüğü varsayılır. Örneğin, borcun ne zaman ödenmesi gerektiğini borçlunun bilmesi gerekiyorsa ve alacaklının bilmesi gerekmiyorsa, borcunu zamanında ödemeyen borçlu, bir hatırlatmaya gerek kalmadan temerrüde düşer.
Alacaklı olan kişinin alacak hakkını sadece borçlu olan kişiden isteme ilkesine ne ad verilir?
İfa, alacaklının, borçluyla arasında mevcut sözleşmesel ilişkiye dayanarak borçludan talep edebildiği ve borçlunun yerine getirmekle yükümlü olduğu bir edimdir.
İFA zamanı kuralları nelerdir?
Bu kurallar şunlardır: Borcun ifası için “ay sonu” veya “ay sonu” terimleri kullanıldığında, borcun ifa edileceği ayın ilk ve son günleri anlaşılır. Sözleşmenin akdedilmesinden sonra bir süre sona ererse, sözleşmenin akdedildiği gün belirtilen sürede dikkate alınmaz ve sayım ertesi günden itibaren başlar. .•10.01.2024
Önce ifa yükümlülüğü nedir?
“Karşılıklı borç yükleyen bir sözleşmenin ifasını talep eden taraf, borcunu kendi ifa etmiş veya ifa etmeyi teklif etmiş olmalıdır; ancak sözleşmenin şartlarına ve özelliklerine göre sonradan ifa etme hakkına sahip olması gerekir.”
İFA süresi ne demek?
İfa süresi: Taraflarca kararlaştırılan süre. Borcun derhal ödenmesi gerekmiyorsa, kararlaştırılan süre adi vade, belirli vade veya kesin vade olabilir.
Henüz vadesi gelmemiş borçlara ne denir?
Henüz vadesi gelmemiş borçlara “vadesi gelmiş borçlar” denir.