Karaman’ın tarihi yerleri nelerdir?
Tarihi Ermenek Evleri’nin yanı sıra ilçede bulunan ve 13. yüzyılda inşa edilen Medrese Tol ve Ermenek Ulu Camii bölgenin en önemli yapıları arasındadır. Karaman seyahatiniz sırasında görebileceğiniz diğer önemli turistik yerler şunlardır: Karaman Kalesi, Ermenek Vadisi, Meraspolis Mağarası, Çeşmeli Kilise, Tartan Evi, Zeyve Pazarı…
Karaman şehri neyi ile ünlüdür?
Karaman’da halı dokumacılığı, dokumacılık (kilim, çuval bezi vb.), halıcılık, bakır işlemeciliği, marangozluk, mobilyacılık, testerecilik ve dikiş, nakış gibi geleneksel el sanatları yapılmaktadır. Karaman’ın Taşkale halısı ve Ayrancı’nın Koraş halısı ünlüdür.
Karaman’ın doğal güzellikleri nelerdir?
Karaman’da mutlaka görmeniz gereken doğal güzellikler şunlardır: Zeyve Pazarı, İncesu Mağarası, Manazan Mağarası, Meraspolis Mağarası, Kuğulu Park, Ermenek Vadisi, Barçın Yaylası, Ermenek Turkuaz Barajı, Gökçe Çamlığı, Yerköprü Şelalesi, Yeni Dünya Mağarası, Karadağ.
Karaman ilinin eski adı nedir?
Klasik dönemde şehrin adı LARENDE idi. 1256 yılında Karamanoğulları devletinin başkenti olan Larende, Cumhuriyetin ilanından sonra Konya ili sınırları içerisinde KARAMAN adını aldı.
Konya’da hangi tarihi eserler var?
Konya’daki Tarihi Yerler: Çatalhöyük Neolitik Antik Kenti. … 2. Sille Köyü … 3. Kilistra Antik Kenti. … İsaura Antik Kenti ve Zengibar Kalesi. … Kubadabad Sarayı … Selçuklu Konağı … 7. Aya Elena Kilisesi. … 8. St. Paul Kilisesi.Daha fazla makale…
Karaman ne yemeği meşhur?
İlde bulgur pilavı hemen hemen her gün ana yemek olarak tüketilmektedir. Özel günlerde şebit pilavı ve etli ekmek yapılmaktadır. Arabaşı çorbası, calla, gulan böreği, guymak, zülbiye, batırik, zerde ve palize tatlısı yöresel yemeklerdir.
Karaman hangi ilden ayrıldı?
1989 yılında İç Anadolu Bölgesi’nin kalkınması kararıyla Konya’dan ayrılarak il olmuştur. Karaman’ın Ayrancı ve Kazımkarabekir merkez ilçelerinde Akdeniz iklimine benzer karasal iklim; Ermenek, Başyayla ve Sarıveliler ilçelerinde ise Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir.
Karaman’ın neyi meşhur meyve?
Elma, Karaman’ın en önemli tarım ürünlerinden biridir. Karaman, iklim koşullarına bağlı olarak her yıl sıralama değişse de elma üretiminde ilk üç il arasında yer almaktadır. Ayrıca sertifikalı elma ağacı sayısında Türkiye’de ilk sırada yer almaktadır.
Karaman neden önemli?
Karaman, coğrafi konumu ve tarımsal ve ekonomik faaliyetleri nedeniyle ülkemizin en önemli illerinden biridir. Karaman, tahıl ve bakliyat üretimi ve ticareti açısından önemli bir konuma sahiptir. Ayrıca meyve yetiştiriciliği, özellikle elma yetiştiriciliği açısından bir meyve üretim merkezidir.
Karaman’ın özelliği nedir?
Karaman, Türkiye’nin Orta Anadolu Bölgesi’ndeki Karaman ilinin merkezindeki şehirdir. Önemli bir ticari, kültürel ve sanat merkezidir. Karaman ve bölgesi M.Ö. 8000’den beri yerleşim yeridir; yeraltı şehirleri, mağaralar ve dini merkezler vardır.
Karaman denince akla ne gelir?
Özetle görülmesi gereken tarihi yerler Karaman Kalesi, Ermenek Kalesi, Mennan Kalesi, Aktekke Camii ve Binbir Kilisesi’dir.
Karaman’da hangi göl var?
Karaman ili sınırları içerisinde doğal ve yapay göller de bulunmaktadır. Bu göller: Akgöl, Acıgöl, Gödet Baraj Gölü, Ayrancı Baraj Gölü ve Ermenek Baraj Gölü’dür.
Karamanın soyu nereden gelir?
Anadolu Selçuklu Devleti’nin zayıflaması ve yıkılmasından sonra Karamanoğulları bağımsızlıklarını ilan ederek Karamanoğlu Devleti’ni kurmuşlardır. Karamanoğulları, OĞUZ’ların SALUR boyuna mensuptur.
Karaman neyi ile meşhur?
– Kurabiye, çikolata, waffle, bulgur, un ve Taşkale halısı almadan, – Karaman’ın meşhur elmasını yemeden, – Karaman’ın koyunlarını görmeden… Karaman’ın meşhur şeyleri; Karaman Koyunu, Hatuniye Medresesi, Yerköprü Şelalesi, Karaman Koyunu, Türk Bisküvi Üretim Merkezi, Karaman Elması.
Karamanoğulları hangi ırktan?
Karamanoğulları, OĞUZların SALUR boyuna mensuptur. 24 Oğuz boyu şunlardır. 1.Kayı 2.Bayat 3.Alkaevli 4.Karaevli 5.Yazır 6.Döğer 7.Dondurga 8.Yaparlı 9.Avşar 10.Kızık 11.Beğdili 12.Karkın 13.Bayındır 14.Bicene 15. Cavuldur. 16.Çep ni 17. Salur l8.Eymür l9.Alayuntlu 20.Üreğir 21.Iğdiz 22.Büğdüz 23.Yuva 24.Kınık.
Karamanda nereler gezilir?
Karaman’da Görülecek Yerler: İncesu Mağarası, Ermenek Vadisi, Meraspolis Mağarası, Karaman Kalesi, Çeşmeli Kilise, Zeyve Pazarı, Tartan Evi.
Karaman hangi ilden ayrıldı?
1989 yılında İç Anadolu Bölgesi’nin kalkınması kararıyla Konya’dan ayrılarak il olmuştur. Karaman’ın Ayrancı ve Kazımkarabekir merkez ilçelerinde Akdeniz iklimine benzer karasal iklim; Ermenek, Başyayla ve Sarıveliler ilçelerinde ise Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir.
Karamanı’nı kim il yaptı?
Vali Tapsız, kutlama mesajında şunları söyledi: “Köklü tarihi geçmişe sahip, ilim ve kültür merkezi olan Karaman, 21 Haziran 1989 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 3578 sayılı Kanunla Türkiye Cumhuriyeti’nin 70. ili olmuştur.
Karaman’da hangi göl var?
Karaman ili sınırları içerisinde doğal ve yapay göller de bulunmaktadır. Bu göller: Akgöl, Acıgöl, Gödet Baraj Gölü, Ayrancı Baraj Gölü ve Ermenek Baraj Gölü’dür.