Müfsit ne demek TDK?
Arapça “fsd” kökünden gelen ve “fesat çıkaran” anlamına gelen “mufsid” kelimesinden türemiş bir kelimedir. Sözlükte rahatsız edici veya bozguncu anlamına gelir. Mufsid kelimesi, İslam teolojisinde inancı (inancı) geçersiz kılan durumlar için ve İslam hukukunda ise başlamış bir ibadeti yıkmak için kullanılan bir terimdir.
Müstehlik ne demek TDK?
(ﻣﺴﺘﻬﻠﻚ) i. (Ar. istihlāk, “yıkmak, tüketmek” kelimesinden) Tüketici: Kısacası, büyük müstehcenliklerin şehri, küçük üreticilerin şehri haline gelmiştir (Ahmet H.
Möhkem ne demek TDK?
TDK verilerine göre Möhkem kelimesi “katı” anlamına gelir. Bu kelime, sağlam ve dayanıklı olan her şeyi tanımlamak için kullanılabilir.
Müsnet ne demek TDK?
Suçlanan, isnat edilen, ima edilen. I. 2. dilb. yüklem.
Müfsit ne demek diyanet?
Mufsid: Mufsid kelimesi, İslam teolojisinde inancı (inancı) geçersiz kılan durumlar ve İslam hukukunda başlanmış bir ibadeti bozarak kullanılan bir terimdir. Başka bir deyişle, mufsidler İslam’da meşru bir inancı veya başlanmış bir ibadeti bozan şeylerdir.
Müfsit ne demek TDV?
Müfsit (geçersiz) şart; tek taraflı bir menfaat sağlayan, yasak bir şey içeren ve akdin veya örfün muhtevasına ve amacına aykırı olan şarttır.
Müşhil ne demek?
Laksatifler, müshil veya purgatifler dışkıyı yumuşatan ve bağırsak hareketlerini artıran maddelerdir. Kabızlığı tedavi etmek ve önlemek için kullanılırlar. Laksatif olarak kullanılan gliserin fitilleri dışkıyı yumuşatan ve bağırsak hareketlerini artıran laksatif veya purgatiflerdir. Kabızlığı tedavi etmek ve önlemek için kullanılırlar. Gliserin fitilleri müshil olarak kullanılırlar.
Müstahil ne demek TDK?
Bu kelime, bir şeyin başkalarından bağımsız olarak veya kendi başına var olma durumunu ifade eder.
Müstamel TDK ne demek?
Uzun veya kısa bir süredir başkasının malı olan, yeni olmayan, bağımlı olan.
Gagavan ne demek?
Gagavan sözcüğünün gerçek anlamının ‘meyveciler’ olduğunu ileri süren Caferoğlu’na göre, bu ad, yalnızca meyve yetiştirdikleri için verilmiştir (Caferoğlu, 1995 [1942], s. XV).
Mülhem ne demek TDK?
TDK’ya göre Mülhem, “birinin içinde doğmuş”, “esinlenmiş”, “birinin içine doğmuş” anlamına gelen bir sözcük olarak biliniyor.
Bardel ne demek?
6. “Bardel ‘fahişe’ DS 530 < Push. Bordell 'genelev, genelev' < EFr. Bordel 'kulübe'. 'Gerileme' (yanlış ayrılma) kelimesi 'bardelhana' kelimesinden türemiştir. (Cilt 1, s. 587). Derleme Sözlüğüne göre bu kelime Artvin, Kars ve Bayburt illerinde kullanılmaktadır ve ikinci hecesi uzundur: bardél ~ bardil (1993, Cilt 2, s. 530).
Mükteber ne demek?
Kelimenin kökeni: Muteber kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “Muteber” kelimesi Arapçada “geçerli, kabul görmüş, saygı duyulan” anlamına gelir.
Ittika ne demek?
Harfin fiilin ana harfi olduğuna inanılıyordu. Ittika, “Vikaya’yı üstlenmek”, yani “Vikaya’ya girmek”, yani acı ve zarara neden olan şeylerden kaçınmak ve kendini iyice korumak anlamına gelir. (s. 17) diye devam ediyor.
Münavebe ne demek TDK?
Dönüşümlü ekim, ürün rotasyonu anlamına gelir. Aynı alanda, ardışık bir takvime göre, ardışık zamanlarda farklı ürünlerin yetiştirilmesine dönüşümlü ekim denir.
Müfsit ne demek örnek?
Fitne kelimesi insanların ilişkilerini bozmak ve kaos yaratmak anlamına gelir. Bu iki fiilin sıfat hali “mufsit” olarak yazılır. Toplumda fesat çıkaran ve söz ve hareketleriyle kaos yaratan kişilere mufsit denir. Bu kişiler, kendilerine karşı derin bir düşmanlık besledikleri insanların mutlu olmasını istemezler.
Münbit ne demek TDK?
Bu kelime dilimizde genellikle üretken, bol ve kalıcı anlamlarıyla kullanılır. Bu nedenle, genellikle verimli toprağı tanımlamak için kullanılır. Verimli toprağı tanımlamak için kullanılan bu kelime, özellikle tarih derslerinde sıklıkla kullanılır.
Müfti ne anlama gelir?
İftâ, dinî bir soruya cevap vermek anlamına gelir. İstilâh’ta Müftî, Müçtehit anlamına gelir. Müçtehit, Kur’an ve Hadis’ten dinî hükümleri çıkarma yetkisine sahip kişidir. Müftî, Şeyhülislâm teriminin popülerleşmesinden önce İlmiye mesleğinde kullanılan üç terimden biridir.
Müflis kime denir?
Arapçadan dilimize geçen iflas kelimesi hem gerçek anlamda hem de mecazi anlamda kullanılır. “İflas” kelimesiyle aynı kökten türetilen bu kelime, tüm parasını kaybetmiş ve iflas etmiş bir kişiyi ifade eder. Dini terminolojide, günahkarlar ve Tanrı’nın varlığını inkar edenler iflas etmiş olarak adlandırılır.