Giresunlular Çepni mi?
Giresun, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki idari bölgelerden biri olan Vilayet-i Çepni’nin merkeziydi. Giresun’un yerli nüfusu Çepni halkından oluşur. Batıda Bulancak, güneyde ve güneydoğuda Dereli ve doğuda Keşap ile çevrilidir.
Giresun Görele soyu nereden gelir?
Görele ismi, bugünkü Eynesil kentinin çıkışında, “Görele Burnu” olarak adlandırılan, antik çağda kalıntıları bulunan “Coralla/Koralla” kentinden gelmektedir.
Giresun Görele hangi boydan?
XV. 19. yüzyıl kadastro defterlerinde Çepnilere ait 44 yer adı tespit eden Faruk Sümer’e göre Trabzon bölgesindeki Giresun, Görele, Tirebolu, Vakfıkebir ve Kürtün yerleşim yerleri Çepni’dir.
Çepniler hangi illerdedir?
Günümüzde Çepniler ağırlıklı olarak Karadeniz bölgesinde, özellikle Giresun, Gümüşhane, Ordu, Trabzon, Samsun ve Bayburt’ta yaşamaktadır. Karadeniz bölgesinde yaşayan Çepniler ağırlıklı olarak Sünni mezhebine mensuptur.
Giresunun kökeni nereye dayanır?
Giresun, bir Milet kolonisi olarak kurulmuştur. Yunanca adı “Kerasus”tur. Yabani kiraz ağaçları nedeniyle adının “kiraz diyarı” olabileceği söylenmektedir. Giresun, 1397’de Türkmen hükümdarı Emiroğlu Süleyman Bey tarafından fethedilmiş ve Eski Türk İmparatorluğu’nda Vilayet-i Çepni adıyla anılan bir Türk yurdu olmuştur.
Giresun Görele hangi Türk boyu?
Türkiye’nin çeşitli bölgelerine yerleşmiş bir Türk boyu olan Çepniler, bugün Doğu Karadeniz’de Şalpazarı – Ağasar, Görele, Eynesil, Tirebolu’da yaşamaktadır; Ege Bölgesi’nde Balıkesir, Aydın, Manisa ve İzmir bölgelerinde; Akdeniz’de Adana civarında; Orta Anadolu’da Sivas civarında; Marmara’da, İzmit çevresinde, Bursa’da ve Bolu çevresinde…
Giresun hangi soydan?
Trabzon’da Giresun ve çevresi Moğol etkisi altına girdi. Bu arada Oğuzların Üçok koluna mensup boylardan Çepniler; Ordu, Giresun ve Trabzon illerinin sınırlarına yerleşmeye başladılar.
Giresun Görele Rum mu?
Görele’nin Rum nüfusu Lozan Antlaşması’ndan sonra nüfus mübadelesiyle burayı terk etti. 1869’da Görele’de tüfek çakmakları, karakulak bıçakları ve makaslar üretilerek çevre kasaba ve ilçelere satıldı.
Giresun’un kökeni nedir?
İlk hikâyeye göre bu isim, “Kerasus”ta bol miktarda yetişen kirazlardan gelmektedir. İkinci hikâyeye göre; Giresun, denize doğru uzanan bir yarımada üzerinde yer almaktadır. Bu yarımadanın şekli de bir boynuza benzemektedir. Bu nedenle Yunanca “keras” kelimesinden türemiştir ve boynuz anlamına gelmektedir.
Çetmi mi Çepni mi?
Nüfusu 915’tir (2022). 2013’teki yeniden yapılanmadan önce kasabaydı (belde). Cömeşpınar ve Yeni olmak üzere iki mahalleye ayrılmıştır. Belediye başkanının sayfasına göre asıl adı Çepni’dir (Oğuz Türklerinin bir koluna atıfta bulunur); ancak daha sonra Çepni kelimesi Çetmi’ye dönüşmüştür. Nüfusu 915’tir (2022). 2013’teki yeniden yapılanmadan önce kasabaydı (belde). Cömeşpınar ve Yeni olmak üzere iki mahalleye ayrılmıştır. Belediye başkanının sayfasına göre asıl adı Çepni’dir (Oğuz Türklerinin bir koluna atıfta bulunur); ancak daha sonra Çepni kelimesi Çetmi’ye dönüşmüştür.
Görele laz mı?
Nüfusun çoğunluğunu Türkmen/Çepniler oluşturmaktadır.
Çepniler nasıl insanlar?
24 Oğuz boyundan biridir, bir Türk ırkıdır. Savaşçı bir kabile olarak bilinir. Aynı zamanda Anadolu’nun Türkleştirilmesinden Kurtuluş Savaşı’na kadar birçok önemli olayda aktif rol oynamışlardır. Karadeniz bölgesinde yaşayan Çepni toplulukları Sünni iken, Batı Anadolu’dakiler Alevidir.
Karadeniz çepnileri alevi mi?
Faruk Sümer, Oğuzlar/Türkmenler adlı eserinde Hacı Bektaşi Veli’nin talebeleri arasında bulunan ve Anadolu’nun çeşitli yerlerinde yaşayan Hepnilerin, Giresun, Gümüşhane, Ordu ve Bayburt’u da içine alan Karadeniz bölgesinde yoğun olarak yaşayan Hepnilerin, büyük çoğunluğunun Sünni, ancak o dönemde Alevi olduklarını belirtmektedir…
Kim bu Çepniler?
ÇEPNİLER, Anadolu’nun Türk-İslam ülkesi olmasında en büyük rolü oynayan öncü boylardan biridir. Diğer OĞUZ BOYUTU gibi ÇEPNİ ismi de ilk kez 11. yüzyılda büyük Türk alimi Kaşgarlı Mahmud tarafından anılmıştır. 19. yüzyılda (1000’lerde) yazdığı Divan-ı Lügatit Türk adlı eserde geçmektedir.
Çepniler yörük mü?
Yörükler Oğuzların etnik bir grubudur. Çepniler Oğuz Türklerinin ana kabilelerinden biridir (Gök Han grubu içinde). Yörük, Çepni gibi bir kabile adı değildir.18 Nisan 2021Yörükler Oğuzların etnik bir grubudur. Çepniler Oğuz Türklerinin ana kabilelerinden biridir (Gök Han grubu içinde). Yörük, Çepni gibi bir kabile adı değildir.
Giresunlular nereden gelmiştir?
GİRESUN TÜRK FETHİNDEN ÖNCE 7. yüzyılda Kimmerler ve Sakaiar’ın (Saka halkı) Karadeniz’e göçüyle birlikte Oğuz unsurları da bu bölgeye yerleşmiştir. Bu bölgede Yazır, Döğer, Avşar, Karkın ve Halaç Oğuz boyları yaşamaktadır; Akhun, Kuşan, Peçenek, Hazar, Hun ve Kıpçak Türklerinin yerleşim yerleri bulunmaktadır.
Giresun Espiye hangi Türk boyundan?
Espiye, Oğuz Türklerinin bir kolu olan Çepnilerin bölgeye gelmesiyle Türk yurdu olmaya başlamıştır. Oğuz Han’ın üç oğlundan biri olan Gün Han; Bayındır, Peçenek ve Çavuldur aşiretlerinin kardeşleri olan Çepniler, 12. ve 14. yüzyıllarda yaşamıştır. 19. yüzyılda Kürtlerin bölgeye gelmesiyle Karadeniz kıyılarının Türkleştirilmesi başlamıştır.
Çepni hangi millettir?
Çepniler, Oğuzların Üçok koluna ait kabilelerden biridir. Çepniler, Oğuz Han’ın oğullarından biri olan Gök Han’ın dört oğlundan biri olan Çepni soyundan geldikleri için bu ismi almışlardır. Çepni halkı, özellikle onu Türk yurdu yaparak Doğu Karadeniz bölgesine önemli katkılarda bulunmuştur.
Çepni soyu nereden gelir?
Tarihsel olarak Çepni boyunun Oğuz, Türkmen Çepni boyu, Üçoklar’ın sol kolundan Oğuz Kağan’ın oğlu Gök Han’ın soyundan geldiklerine inanılmaktadır. Çepniler, Doğu Karadeniz bölgesinin Türkleşmesinde önemli rol oynamışlardır.